Yeni Doğan ve Bakım Tavsiyeleri
Bebeğim Duyduğu Sesleri Ne Kadar Anlıyor?
Her anne ve baba, bebeğinin etrafında olan biteni ne kadar anladığını merak eder. Bunu şöyle açıklayabiliriz; Bebeklerin duyuları anne karnında gelişmeye başlar ve doğduğu andan itibaren ilk yıl içinde hızla gelişir. Bebeğiniz üçüncü trimesterde duyduğu sesleri tespit edebilir, bu nedenle doğumda bu duyu daha da gelişmiş olarak dünyaya gözlerini açar. Tanıdık sesleri - özellikle de sizinkileri - anne karnında sıklıkla dinlediği için hemen tanıyacaktır. Hatta bebeğiniz hamileliğinizin son altı haftasında duyduğu şarkıları ve hikayeleri bile tanıyabilir. Yaklaşık 6. ayda ise, adını öğrenebilir ve tepki vermeye başlayabilir.
Bebeğinizin uyumak için sessizliğe ihtiyacı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak aslında anne karnında geçirdiği zamandan itibaren vücudunuzun (yüksek ses) seslerine alışkındır. Bu yüzden biraz kestirirken bile ona tanıdık gelen seslere izin verin - daha iyi uyuyabilir!
Örneğin; Beyaz gürültü - elektrikli süpürge, radyo ve vantilatörün sesi bebeğinize anne karnında duyduğu sesleri hatırlatır.
Bebeklerle konuştuğumuzda hepimiz yüksek ses tonunu kullanırız. Sanılanın aksine yüksek sesle ve sevecen bir ses tonuyla söylenen şarkılar, tekerlemeler ve ninniler ona düşük frekanslı seslerden çok daha ilgi çekici gelir. Bebeğinizin bulunduğu ortamın sessiz olmasına gayret etmektense, hayatın doğal akışında var olan seslerin sürmesine ve bebeğinizin bu seslere adapte olmasına izin verin. Böylece minik bebeğiniz ani bir gürültü duyduğunda korkmayacaktır ve sesi merakla karşılayacaktır.
Bebeğim Dünyayı Ne Kadar Görebiliyor?
Yenidoğan; bebekler görme duyuları çok fazla gelişmeden dünyaya gözlerini açarlar. Dünya henüz onlar için bulanık bir alandır. Bebeğiniz yüzünüze, özellikle saç çizginiz ve gözleriniz gibi kontrast alanlara bakmayı sever. Renk görüşü henüz tam olarak gelişmemiş olduğundan, siyah-beyaz tasarımlar, cesur desenler ve büyük, parlak renkli nesneler dikkatini çekebilir.
2 ay; Artık gözleri net bir görme yetisine sahip olduğu için hareketli bir nesneyi izleyebilir. Yeni doğan bebeğin beyni hareketi algılamaya ve izlemeye başlar, bu yüzden hareketli bir oyuncağı veya bir aynanın önünde oynamayı çok sevecektir.
4 ay; Renkleri ayırt etmeye başlaması ile yumuşak hayvanlar onun için daha çekici hale gelir. Ayrıca daha iyi bir derinlik algısı vardır ve bir odadaki nesneleri tespit edebilir.
6 ay; Bebeğiniz artık daha ince ayrıntıları görebilir, bu yüzden daha önce hiç ilgilenmediği şeylerden etkilenebilir: oyuncak ayısının yüzü, çıngıraklarındaki tasarım veya yatak odasının penceresinin dışındaki ağaç gibi...
Bebeğim Tat Almaya Ne Zaman Başlar?
Bebeklerin tat alma duyusu anne karnında başlar. Çünkü annesinin amniyon sıvısı ile beslenir. Doğumdan sonra ise, yediklerinizin tadını anne sütü ile birlikte hissedecektir. Hamileliğiniz boyunca beslendiğiniz yiyeceklere emzirme döneminizde de devam ederseniz, bebeğinizin damak tadı oluşmaya başlayacaktır.
Bebeğiniz katı yiyeceklerle tanışmaya başladığında tatlı olanlar ilgisini daha çok çeker. Bu yüzden meyve püresi ve muhallebi gibi yiyecekleri severek yerken, sebzeleri reddedebilir. Yavaş yavaş ve sabırla ona farklı yiyecekleri tanıtarak sevmesini sağlayabilirsiniz. Bunu yapmak için bebeğinizin öğününe minik porsiyonlar halinde sebze eklemeyi deneyin ama onu yemeye zorlamayın. Farklı tatlara alışması için ona zaman tanıyın.
Bebeğimin Dokunma Duyusu Ne Zaman Gelişir?
Küçük bebeğinizin dokunma duyusu aslında anne karnındayken çoktan gelişmiştir bile. Bunu karnınızda hissettiğiniz hareketlenmelerden ve minik darbelerden fark edebilirsiniz. Bebekler, kendilerini rahat ve sevilmiş hissettiren birçok fiziksel temasla birlikte gelişirler. Sevgisini dokunarak gösteren bir ebeveyn ve bebek arasındaki bağ gittikçe güçlenecek ve bebeğin kendini güvende hissetmesine neden olacaktır.
Bebeğinize masaj yapmak, beslenme sırasında sırtını ovalamak, onu göğsünüze yaslamak ve uyurken saçlarını okşamak bebeğinize iyi gelecektir. Unutmayın, sevgiyi göstermenin bir yolu da şefkatle dokunmaktan geçer.
Bebeğim Koku Almaya Ne Zaman Başlar?
Bebeğinizin koku alma duyusu anne karnında olduğu 6. Ayda gelişmeye başlar. Dünyaya gözlerini açtığında ise, anne sütünüzden sizin eşsiz kokunuzu tanıyabilir. Uzmanlara göre doğumdan itibaren 8 yaşına gelene kadar geçen süre içinde koku alma duyusu sizinkinden çok daha güçlü ve keskindir.
Bebekler alışkın oldukları kokuları sever. Bu yüzden bebeğiniz için kullandığınız şampuan, ıslak havlu, bebek bezi ve losyonu değiştirmemeye özen gösterin. Benzer şekilde bebekler anne ve babalarının da kokularına aşina olurlar. Kendi cilt bakım ürünlerinizi ve hatta giysilerinizi yıkadığınız deterjanı değiştirmemenizi öneririz. Bebeğiniz üzgün olduğunda ona yıkanmamış bir gömleğinizi verebilirsiniz. Bütün bunların dışında minik bebeğinizi rahatlatmak için aromaterapi yağlarından faydalanabilirsiniz. Örneğin yapılan araştırmalara göre vanilya kokusunun bebeklerin rahatlaması üzerinde olumlu etkisi bulunduğu ifade edilmektedir.