Sibel Özdemir

Sibel Özdemir

Çocuk gelişimi uzmanı Sibel Özdemir @uzmananne ebeveynlerinden ayrı kaldıkları zamanlarda korkuya kapılan bebeklerin ağzından, aslında ne hissettiklerini ve o anlarda anne - babaların ne yapmaları gerektiğini şöyle açıklıyor;  


‘Sen beni bıraktığında avazım çıktığı kadar bağırıyorum ve sana yapışıyorum ve sen bu durumla başa çıkmakta zorlanıyor musun?’


Eğer 7-8. Aylarda bunu yapıyorsam beni hemen kucağına al ve benim güvende olduğumu söyle. Benimle bu dönemden itibaren şu oyunları oynayabilirsin. 


Ce-e : Bu oyun nesne ve kişilerin sürekli olduğunu destekler. Sen bana ce-e diyerek kaybolup çıktığında ben senin ortadan kaybolduğunda tekrar geri döneceğine inanırım. 


Benimle konuş: Sen bazen işin nedeniyle başka odalara gidiyorsun veya evimizin dışında oluyorsun. Senin tekrar eve döneceğini bilmek istiyorum. İşte bu yüzden konuş benimle. Sen oyna şimdi mutfağa gidiyorum çorbayı karıştırıp hemen döneceğim diye söyle ve hemen dön. Çorbayı karıştırıp hrmen döndüm burayayım senin yanındayım de. Böylece gidip gelmenle bağlantı kurayım. Hatta mutfağa gittiğinde bana seslenebilirsin. Seni  görmediğim zamanlarda bile sesini duymak güven verecektir. 


Beni çağır: Başka bir odada olduğunda bana ismimle seslen. Hadi anneye gel anne nerdeymiş diye söyleyebilirsin. Seni bulamazsam yanıma gel. Anne yanına geldi şimdi gidiyor hadi beni bul dediğinde bana yavaş yavaş kaybolduğunu görebilirim. Seni bulduğumda "işte anneyi buldun anne mutfaktaymış" böylece senden ayrı kaldığımda sesini duyuyor olmam güvende olduğumu hissettirecek. 


12-18 aylar arasında saklambaç oynamaya başla. Sonraki yaş sürecimde de  bu oyunu devam ettir. Saklambaç oyunları ayrılık kaygısını yenmemi kolaylaştırır. Hem seninle birlikte zaman geçireceğim hem de bu kaygımı yenmeye çalışacağım. 


İşe gitmen gerekiyorsa mutlaka vedalaş. Sen giderken ağlasam bile. Bunu tutarlı bir şekilde yaptığında şunu öğreneceğim. Annem geri gelecek ve beni gördüğünde sarılıcak.


3 yaşıma kadar bunlar devam edebilir. Eğer hala kaygı duyuyorsam bu normaldir. Mizacım öne çıkabilir.  Çok sık kaygılandığımı düşünüyorsan bu noktada uzman desteği alabilirsin. Belki benimle ayrılık kaygısını aşabileceğim oyunları az oynamışsındır belki yolunda gitmeyen birşeyler vardır. Bunu görmekte zorlanmışsındır. Belki de yaşadıklarım normaldir sen çok abartıyor olabilir misin? 

Sevgiler,

Çocuğunuz.

 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.