Ebru Sidar Söyleşisi

Ebru Sidar Söyleşisi

BEBEKLERLE OYUN OYNAMA SANATI’na dikkat çeken Çocuk Terapisti Ebru Sidar @therapist.mom oyunun çocukların hem zihinsel hem de fiziksel gelişiminde taşıdığı önemi şöyle anlatıyor;


‘Oyun çocuğun işidir’ ve çocuk oyunla keşfeder, oyunla öğrenir. Oyunun çocuğun hayatında oldukça önemli bir yeri var.

Dün çok tatlı bir anneyle yaptığım sohbette 1 yaşındaki bebeği için doğru oyunu ve oyuncağı bulmakta zorlandığından bahsetti.

Oyunun çocuğun hayatında ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Çocukların ve özellikle de bebeklerin oyun becerilerini geliştirmek için neler yapabiliriz?

Doğru oyunu desteklemek için doğru oyuncak seçimi.

 Önünde onlarca renkli, ışıklı, müzikli oyuncak olan bir çocuk, hiçbir zaman yeni bir oyun kurmak ihtiyacı duymayacaktır çünkü bu oyuncaklar onu yeterince oyalar. Düğmesine bastığında dakikalarca müzik çalan, ışıklar yanan bir oyuncağı varken, bebek neden yeni oyun üretsin ki?

 Bu nedenle oyuncak seçiminizde minimalist davranmanızı tavsiye ederim. Örneğin basit bir plastik tabak bile onun hayal dünyasında bir şapkaya, bir direksiyona ya da bir müzik aletine dönüşebilir. Bu nedenle çok da süslü püslü oyuncaklara ihtiyacınız olmadığını unutmayın. Bebeğinizin önüne basit oyuncaklar koyduğunuzda, başlangıçta bu oyuncakla ne yapacağını bilmese bile, zamanla aynı oyuncağı farklı amaçlar için kullanmaya başlayacağını, yeni fikirler üreteceğini göreceksiniz.

 

 Yine aynı nedenle; aynı anda önüne onlarca farklı oyuncak yığmayın, kafasını karıştırmayın. Aynı anda maksimum 2-3 oyuncak yeterli olacaktır.

 Ve son olarak: ona zaman verin ve en çok da ona güvenin :) 

Beynimizin gelişim süreçlerindeki aşamalar nedeniyle bebekler önce duygular konusunda çok yetenekli ve gelişime açık olurlar. Daha hazır olmadan onunla oynadığınız renkleri, sayıları ve şekilleri öğretme kaygısı içeren oyunlar karşılıklı ikiniz için de motivasyon kırıcı olacak ve sürecin tadını çıkarmak yerine sonuca odaklanmanıza sebep olacaktır.

Oysa bir beklenti içine girmeden ve onun duygularını yansıtarak birlikte geçirdiğiniz vakitler bağlanma süreçlerinizi destekleyerek sağlıklı bir algısal gelişimin oluşması için çok önemli olan duygusal beynini geliştirir.

Bunu sağlayabilmek için oyunlarınızda:

 1. Küçük yaştaki bebeğinizin algısal gelişimini desteklemeye yönelik oyunlardan çok, onunla aynı duyguyu paylaşmanızı sağlayacak oyunlar kurmaya çalışın.

 2. Onunla aynı göz hizasında ve mümkünse yerde birlikte olun.

 3. Elinize aldığınız ya da bebeğinizin oynamayı sevdiği basit ve çok fonksiyonlu olmayan bir oyuncakla farklı oyunlar kurun.

 4. Oyun oynarken ‘Ona ne öğrettiğinizden’ çok ‘Birlikte ne hissettiğinize’ dikkat edin.

 5. Yapılan bilimsel çalışmalar ve klinikteki tecrübelerimiz duygularını yüzleri ile yansıtmayan anne babaların çocuklarının duygusal gelişiminin sağlıklı olmadığını gösteriyor. Bu nedenle oyun içerisinde ve günlük hayatınızda mimiklerinizi de bolca kullanmaya ve ‘Çok sevindiğinizi’ , ‘Çok üzüldüğünüzü’ , ‘Çok şaşırdığınızı’ , ‘ Çok heyecanlandığınızı’ mimiklerinizle göstermeye çalışın.

 6. Aynı sebepten dolayı ses tonunuzun sürekli değişmesine, duygularınızı mimikleriniz dışında sesinizle de gösterebildiğiniz değişken ses kullanımına dikkat edin.


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.